top of page
Etsi
  • Johanna Nordblad

MITÄ TAPAHTUU, KUN HENGITÄT?

Ihminen tarvitsee happea, jotta elimistö voi käyttää ravintoa solujen polttoaineena. Happi siis polttaa ravinnon energiaksi. Palamisessa muodostuu hiilidioksidia ja kuona-aineita.


Kun hengität sisään, pallealihaksesi supistuu ja painuu alas kohti vatsaa, jonka seurauksena keuhkot täyttyvät. Kylkiluiden väliset lihakset nostavat kylkiluita, ja rinta laajenee ensin sivuille ja sitten ylös ja eteen.


Keuhkoista happi siirtyy keuhkorakkuloiden kautta verenkiertoon ja sydämen avulla ympäri kehoa. Hiilidioksidi on kulkeutunut kehosta verenkierron kautta keuhkorakkuloihin. Kun hengität ulos, päästät hiilidioksidin pois kehostasi.


Hengenpidätyksen aikana elimistöön kertyy hiilidioksidia. Kohonnut hiilidioksidin määrä aiheuttaa hengittämisen tarpeen tunteen.


Happi sitoutuu veren punasoluihin, joten punasolujen määrä vaikuttaa siihen, paljonko happea vereen sitoutuu. Hiilidioksidi kulkeutuu pois veriplasman mukana. Hiilidioksidia voi siksi sitoutua verenkiertoon enemmän kuin happea.


Uloshengitys on passiivinen. Rintakehä palaa lepoasentoon ja pallea palautuu rintaonteloa vasten. Uloshengityksen jälkeen seuraa tauko. Olet hetken rentona, hengittämättä, kunnes hengität taas aktiivisesti sisään.


HENGITYSELIMET

Hengitysteihin kuuluu ylä- ja alahengitystiet. Ylähengitysteitä ovat nenäontelo, nielu ja kurkunpää. Alahengitysteitä ovat keuhkot, henkitorvi, keuhkoputket, ilmatiehyet ja keuhkorakkulat.


Hengittämiseen tarvitaan myös lihaksia, kuten palleaa, kylkivälilihaksia, niska-hartiaseudun apuhengityselimiä ja vatsalihaksia.


Kun opit oikean hengitystekniikan, happi jakautuu tasaisemmin kehoosi ja hiilidioksidi poistuu tehokkaammin.


Väärä hengitystekniikka kuluttaa energiaa, mikä häiritsee etenkin fyysisessä rasituksessa. Harjoittelemalla palleaa ja hengityksen pidättämistä opit hengittämään taloudellisemmin.


Kun teet hengenpidätys- ja palleaharjoituksia säännöllisesti, rentoudut, mikä myös auttaa oikean hengitystekniikan hallitsemisessa.
34 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page